Historisch Beijum
Geschiedenis van de Groningse wijk Beijum

Boerderij De Bovenstreek

Tot 1973 stond boerderij ‘De Bovenstreek’ aan wat toen de Beijumerweg 1 was. Het was een grote boerderij met een grote fruitboomgaard, een appelhof rondom het woonhuis. De naam ‘De Bovenstreek’ is ontleend aan de gelijknamige streek ten zuidwesten van Beijum. Deze streek is wat hoger gelegen en steekt dus ‘boven’ het omringende gebied uit.

In 1959 vond de eigenaar scherven tijdens het egaliseren van een deel van zijn land vlak bij de boerderij. Hij meldde dit bij het Groninger Museum en vervolgens heeft het archeologisch instituut van de universiteit de scherven beoordeeld, het waren scherven uit de eerste eeuw na Christus en aardewerk uit de middeleeuwen. Dus waarschijnlijk is op deze plek al rond de jaartelling een huisstee geweest.

Foto: boerderij De Bovenstreek.

De Appelhof aan de Framaheerd

Als we Beijum Zuid binnenrijden ligt links, aan het begin van de Framaheerd, de Appelhof. Dit is de fruitboomgaard die hoorde bij boerderij De Bovenstreek.

In 1972 werd de boerderij door een hevige storm flink beschadigd. De gemeente vond herstel te duur en liet de boerderij in 1973 slopen en de gracht gedeeltelijk dempen.

De Appelhof bleef bestaan. In de Appelhof stonden diverse fruitbomen en een karakteristieke treures. Deze treures heeft er bij de aanleg van de wijk Beijum voor gezorgd dat het fietspad aan het begin van de Framaheerd een kronkel maakt. Bij de ontwikkeling van de wijk is ervoor gezorgd dat de treures bleef. Wie Beijum binnen fietst buigt voor de boom! Die boom, hoewel achteruitgaand, is nog steeds karakteristiek.

In de Appelhof is door een groep bewoners een schelpenpad aangelegd. Het pad geeft de contouren aan van de oude boerderij. Ook zijn er op Nationale Boomfeestdag in 2008 nieuwe fruitbomen geplant en staat er sinds 1997 een kunstwerk van Cees Sillen in de Appelhof.

Foto: Een recente foto van de treures en op de voorgrond het kunstwerk.

De Bovenstreek, de laatste bewoners

In 1913 kocht Pieter Barkema De Bovenstreek. Vervolgens is er door drie generaties Barkema geboerd en gewoond. In 1969 kocht de gemeente Groningen de boerderij en het bijbehorende land; het bedrijf liep gewoon door tot het in 1972 zwaar beschadigd raakte door een storm. De familie Barkema verhuisde naar elders.

De Bovenstreek was een gemengd bedrijf, de Barkema’s verbouwden op 19 hectare bouwgrond onder andere wintertarwe, erwten, haver, veldbonen, aardappelen, suikerbieten, boeskool en nog veel meer. Daarnaast was er nog 13 hectare grasland voor het vee. Voor die tijd was het een grote boerderij. Barkema had dan ook meer koeien dan de meeste Beijumers.

Foto: Het boerenleven op De Bovenstreek.