Hier begon Beijum!

Beijum 25 jaar
Beijum bestaat dit jaar 25 jaar. Beijum is een verhaal dat in 1977 begon met de bouw van de eerste rijen huizen aan de Fossemaheerd. De eerste bewoners werden in 1978 gesignaleerd. Het waren echte pioniers, die tussen tussen de koeien, de blubber en de bouwketen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen. We spraken met twee van die pioniers, de heer en mevrouw Westra.





1977-1978 Bouw eerste huizen


Koeien naast je huis en overal blubber, blubber

Beijum was zeer gewild. Van de makelaar moest de familie Westra in juni 1977 in één weekendje beslissen of ze het huis wilden kopen of niet. Van tekening, want een voorbeeld van het huis bestond nog niet. En er stonden genoeg andere gegadigden in de rij!

Groen en ruim
De opzet was een groene ruim opgezette moderne wijk. Het rijtje van de familie Westra werd als tweede opgeleverd. Zo kwam mevrouw Westra te wonen waar zij als kind uit de Korrewegwijk altijd speelde: de landerijen van Beijum.

Tweede bewoner
“Wij waren het tweede gezin dat in Beijum kwam wonen en we hebben er nog steeds geen spijt van. We willen hier ook niet meer weg!”
Voor het huis stond een bouwkeet. Daarachter begonnen de weilanden met de koeien. De rest van Beijum was nog gewoon het domein van de Groningse boer. Stel je voor: een rijtje huizen aan alle kanten omringd door weilanden (De Hunze was er natuurlijk ook nog niet).
En overal blubber. “Blubber, blubber, blubber! En die klei! Gigantische klei. Overal.”
Er was nog geen bestrating en slechts een beetje verlichting. Over het Heerdenpad reden nog auto’s vanaf de Korrebrug naar Beijum!



Wethouder Max van den Berg overhandigt sleutel 29 mei 1978


Wonen in Beijum vooral een feest!

De pioniers
Een 25 jaar oude foto toont oud-wethouder Max van den Berg, nu europarlementariër, die de sleutel overhandigt aan een van de eerste bewoners van Beijum.

Met deze foto in de hand zijn we in de Fossemaheerd in Beijum op zoek gegaan naar de pioniers van toen. Uiteindelijk kwamen we terecht bij de familie Westra. Zij gingen er niet als allereerste wonen; de eerste bewoner is geruime tijd geleden verhuisd.
De familie Westra betrok als tweede een woning in de nieuwe wijk en woont daar nog steeds.


25 jaar familie Westra in Beijum


Max van den Berg
De heer en mevrouw Westra kunnen zich die foto goed herinneren. Ook het gezin dat erop staat is inmiddels verhuisd.
Er stonden nog maar een paar huizen in het gloednieuwe en moderne Beijum. De gemeente had ervoor gezorgd dat er zelfs al een bus naar toe reed!

Korrebrug
Als je naar de stad wilde, moest je over de Korreburg. Die brug is een apart verhaal. Die ging in 1978 nog ’s avond om half tien open voor het scheepvaartverkeer. Wilde je naar de stad, dan moest je helemaal omrijden (net als nu omdat de Korrebrug wordt gerepareerd).

’s Morgens om half zeven kon je er weer overheen. Alleen overdag was er een brugwachter. Pas later, na de nodige acties, werd bereikt dat de brug dag en nacht werd bediend. Het is bijna niet voor te stellen hoe de situatie in het begin was.
Ook de Ringweg was er nog niet. Wilde je naar Lewenborg, dan moest je via de Ulgersmaweg omrijden.

De barre winter van ’78/’79
De eerste Beijumers herinneren zich allemaal de sneeuwstormen van ’78/’79. Auto’s raakten ingesneeuwd. De auto van Westra stond vast op het Heerdenpad.
Beijum raakte steeds meer geïsoleerd. De politie stond bij de Korrebrug groepjes te vormen van mensen die naar Beijum wilden. Alleen je weg vinden door de meters hoge sneeuw was te gevaar-lijk. Er werd zelfs gedacht aan voedselpakketten, want in Beijum stond nog geen noodwinkel. Er was niets, er woonden alleen die groep dappere pioniers. De dichtstbijzijnde winkel was een Edah aan de Oosterhamriklaan.

De saamhorigheid toen was enorm: “Dan ben je eigenlijk een dorp!” Een vriendin die moest bevallen verliet de wijk onder politiebegeleiding. De sneeuw lag in de gang en binnen achter de ramen (toen nog geen dubbelglas). Een huisarts was er gelukkig wel vrij snel, aan de Fossemaheerd nr. 1, het Gezondheidscentrum van toen.

Noodwinkels - noodscholen
De familie Westra heeft de hele wijk zien groeien. De eerste winkel was een noodwinkel in de Framaheerd/Sibrandaheerd. Het was de Sparwinkel van de heer Meins. De eerste winkel op de plek van het huidige winkelcentrum in Beijum-west was de Drogisterij van Jacob Kamst. Hij en slager Holthof openden in mei 1982 daar als eersten hun deuren. Groot feest dus, met drumband en al, voor de 4000 Beijumers van toen.

Het viel niet mee voor de drumband, ze moest zich een weg banen tussen de stenen die nog overal lagen.
De familie Meins en de heer Kamst zijn nog steeds van de partij, maar nu in het nieuwe overdekte winkelcentrum van Beijum. Kamst is daarmee de langst zittende Beijumse ondernemer.
Ook de eerste school kwam er, de Doefmat, zij het in een noodgebouw. Ook de Heerdstee kreeg een noodgebouw.
De kinderen hoefden gelukkig de wijk niet meer uit.


Fossemaheerd: groen én ruim


Wel groen, minder ruim
De snel groeiende wijk ontkwam niet aan aanpassing aan de verslechterende economische situatie. De wijk was nog steeds groen, maar er werd niet meer zo ruim gebouwd als in de Fossemaheerd. Waar twee huizen onder één kap waren gepland kwamen ook rijtjeshuizen. De woningen in de Framaheerd, die na de Fossemaheerd werden gebouwd, waren bedoeld als koopwoningen. Velen ervan kwamen echter in de verhuur terecht. Deze woningen zijn pas de laatste jaren in de verkoop gekomen!

We blijven!
Twee kinderen zijn de deur uit, waarvan er één in Lewenborg is gaan wonen (dit wordt door de kinderen toch een beetje als verraad gevoeld). Twee zijn er nog thuis. Die willen absoluut niets horen over verhuizen! Dit woord komt niet in hun woordenboek voor.

In de sloot gelegen hebben ze allemaal. Een aantal huizen in de Fossemaheerd is alleen via bruggetjes bereikbaar. De sloot is nooit een probleem geweest. De kinderen zijn ermee opgegroeid. Soms misten ze met hun fietsje-met-steunwieltjes net een bruggetje, met alle natte gevolgen van dien. En allemaal zijn ze een keer door het ijs gezakt. Dat hoort erbij.

De heer en mevrouw Westra zijn vast van plan in hun woning te blijven. Die is ondertussen wel helemaal verbouwd!

Voor de familie Westra is wonen in Beijum ook na 25 jaar vooral
een feest!

terug naar overzicht