Welkom

Hoofdstuk 16 uit het Beijumboek nu op beijum.nl

Er is de laatste tijd veel te doen over Wijkvernieuwing in Beijum. Hoofdstuk 16 uit het Beijumboek, Bouwen aan de toekomst, gaat onder andere óók over wijkvernieuwing.
De auteur, Marleen van Leeuwen, schrijft aan het eind van het hoofdstuk uit 2012: “Voor de komende jaren zijn er volop plannen om de wijk nog groener te maken en nog prettiger om in te wonen. Zodat iedereen die hier woont, zegt: “Mij krijg je hier niet meer weg!”

Lees of download dit intrigerende hoofdstuk van de wijkwebsite beijum.nl:
https://www.beijum.nl/historie/bouwen-aan-de-toekomst/

Over de foto’s op de homepage

De homepage laat afwisselend twee foto’s zien van vijftien jaar geleden. Ze zijn gemaakt in het kader van 25 jaar Beijum (2003).
Ze tonen leerlingen van De Heerstee (deden een kunstproject) en leerlingen van De Doefmat, een ondertussen opgeheven basisschool.

Wandelen over het Laantje

Op de foto uit het uitgebreide artikel staat het schoolplein van De Heerdstee met op de achtergrond de boerderij van De Jager, ook wel de boerderij van Zomerman genoemd (de laatste huurders ervan). Het is volop zomer: een van de juffen belaagt leerlingen ter afkoeling met een tuinslang.
Naar artikel.

Boerderij Elba (Syssemaheerd)

Vroeger heeft op de plaats waar nu de Groningse wijk de Hunze ligt, een boerderijtje met de naam Elba gestaan. Van deze boerderij zijn in 1988 nog overblijfselen gevonden tijdens opgravingen naar de restanten van een steenhuis. Boerderij Elba hoorde vroeger bij het grondgebied van Beijum en had als adres Beijumerweg 7.
Uiteindelijk is de boerderij in de as gelegd door een paar kwajongens. Net als het steenhuis ging dus ook dit stukje geschiedenis op in rook.
Het hele artikel lees je hier: De Elba (lang).

Boeskoolboer Jacob Laning

Op pagina 99 van het geschiedenisboek over Beijum staat een foto waarop Jacob Laning te zien is. Hij is zijn land aan het frezen, terwijl op de achtergrond de Bentismaheerd wordt gebouwd. De foto geeft een indringend beeld van de overgang van Beijum van buurtschap naar stadswijk. Met de bouw van ‘het nieuwe Beijum’ verloren Jacob en Pieter Laning een stuk grond. “Het geld dat we voor het land kregen was een kleine compensatie, lag ver beneden de waarde. Eigenlijk zijn we onteigend.” Toch blikt Jacob tevreden terug: “Ik heb een mooi en rijk leven gehad. Beter had niet gekund.”
Lees het het uitgebreide interview  van Jaap Ekhart met de Lanings.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *