De Elba

Boerderij Elba (Syssemaheerd)

Vroeger heeft op de plaats waar nu de Groningse wijk de Hunze ligt, een boerderijtje met de naam Elba gestaan. Van deze boerderij zijn in 1988 nog overblijfselen gevonden tijdens opgravingen naar de restanten van een steenhuis. Boerderij en steenhuis hebben op ongeveer dezelfde locatie gestaan, de plek waar nu de Van Eesterenlaan en de Berlageweg elkaar kruisen.

Boerderij Elba hoorde vroeger bij het grondgebied van Beijum en had als adres Beijumerweg 7. De woning stond te midden van de landerijen van de boer Barkema, veeboer Freerk Rasker, de oude veeboer Geert Kamps en de melkveeboeren Max en Jan Uitham (inderdaad, de schaatser). De boerderij was met enige moeite via een smal, kleiachtig pad te bereiken vanaf de Beijumerweg.

Op het eind is Elba verhuurd aan een autosloperij die de boerderij en het land gebruikte voor het stallen van oude sloopauto’s. Het gezin Kolstein had huur betaald tot 1 november 1965, maar vóór die datum had boer Barkema de autosloper al toegelaten tot het terrein. Hij begon met het slopen van draagmuren uit de woning om zo meer ruimte te creëren, waardoor de boerderij nog meer een bouwval werd.

Het verdere verval van Elba voltrok zich in rap tempo en trok vandalen aan. Uiteindelijk is de boerderij in de as gelegd door een paar kwajongens. Net als het steenhuis ging dus ook dit stukje geschiedenis op in rook.

Het hele artikel lees je hier: De Elba (lang).